perjantai 24. elokuuta 2012

Puput

Pääsin vähän aikaa sitten selaamaan Martha Stewartin käsityökirjaa. Kirja vaikutti ihan kivalta, mutta ei mitenkään maailmaa mullistava. Paitsi että tuli taas himo kokeilla sitä japanilaista kirjontatekniikkaa, jossa kirjotaan sinisellä langalla valkoiselle kankaalle. Jonka nimeä en nyt just muista ja olen liian laiska tarkistaakseni kirjasta ;) Mitenköhän Marthalla muuten menee, joko hän on päässyt vankilasta?


No silmään kuitenkin iski tälläisten pupujen ohje. Englannissa ollessa host-äitini tilasi Making-lehteä ja siitä bongasin muutama kuukausi takaperin tämän aivan saman pupu-ohjeen. Siis täysin saman, samat kuvat ja sama ohje sivu. En muista oliko siinä mainittu että tämä on muuten Martha Stewartin ohje vai ei, mutta yllätys oli suuri kun tajusin että mähän olen tehnyt tollasia pupuja! Ompelin Englannissa vielä asuessani host-perheen tytölle ja tulevalle uudelle pienokaiselle "läksiäislahjaksi" puput jämäkankaasta. Samasta siniharmaasta kankaasta olin ommellut itselleni tunikan. Korviin käytin kahta eri kangasta niin siskokset tunnistaa sitten omansa. Lisäsin tähän nyt kuvan vanhasta blogista, kun puput tosiaan hengailee tällä hetkellä West Kirbyssä. Nyt katseltuna mun puput näyttää vähän surkeilta Marthan pupuihin verrattuna, mutta kaipa ne kelpasivat.
Marthan puput

Mun puput



maanantai 20. elokuuta 2012

Vaalea jakku

No niin, mulla on tällä hetkellä muutamakin projekti kesken/valmiina, mutta otetaan ekana tänään valmistunut. Lainasin pikkusiskoltani tänä kesänä yhtä jakkua rippijuhliin. Jakku oli muistaakseni Old Navy merkkinen ja ostettu vuosia sitten Jenkeistä. Tykkäsin jakusta tosi paljon, ja piirsinkin siitä kaavat ennenkuin se lähti siskon mukana Lontooseen. Osaan piirtää kaavoja ihan alusta astikin ja omille mitoilleni, no problem, mutta laiskuus iski ja piirsin kaavat suoraan valmiista jakusta. Siinä hommassa kannattaa vaan olla suht tarkka ja mitata ahkerasti, että saa hyvät kaavat.


Kankaaksi valitsin Eurokankaasta beigeä vakosamettia. Kankaassa on vähän joustoa ja kapeat raidat. Alkuperäisessä jakussa kankaana oli perus puuvillatvilliä, jossa oli myöskin vähän joustoa. Valitettavasti ihan tälläistä kangasta ei löytyny Eurokankaasta, mutta vakosamettikin oli hyvä vaihtoehto. Vuoria tähän jakkuun ei tällä kertaa tullut, vaan "huolittelin" saumat vinonauhalla. Vaikka yritin kuinka mitata saumoja ennen ostoksille lähtöä ja lisäsinkin aika reilusti ylimäärästä, nauha loppui kesken. Onneksi varastoista kuitenkin löytyi vastaavaa nauhaa valkoisena, ja käytinkin sitten lopputyöhön valkoista nauhaa. Lisäksi ostin kolme puista nappia.


Hihan kaavasta tuli tosi oudon näköinen, ja jos olisi ollut yhtään enemmän kärsivällisyyttä olisin tehnyt sovitus/harjoitushihan lakanakankaasta. Mutta kuten tavallista, valmista oli saatava nopeasti ja päätin ns. "wing it", katsoa kuinka käy. Ompelin hihan valmiiksi ja aloin neulata sitä istutusta varten ja ongelmiahan siitä seurasi. Hihassa oli aivan liikaa syötöstä, että siitä olisi saanut tavallisen istutetun hihan. Joten hihasta tulikin puhvihiha. Tai sellainen vähän niinku puhvi-hiha. Valmiina hiha istuu muuten ihan hyvin, mutta ei todellakaan täydellisesti. Kelpaa kuitenkin minulle.


Kaulukseen olen sen sijaan oikein tyytyväinen, siitä tuli siisti. Tässä jakussa on Peter Pan-kaulus tai baby-kaulus. Onkohan tälle jotain ihan suomenkielistä nimeä? Meillä koulussa se kulki noilla nimillä. Tätä projektia varten opettelin ihan ohjekirjan kanssa napinläven teon. Ja kuinka helppoa se olikaan! Mulla on ollut tämä kone jo muutaman vuoden, mutta en ole ikinä viitsinyt harjoitella napinläven tekoa, vaan tehnyt ne aina koulussa tai käsin tai tehnyt vaan napittomia vaatteita. No nyt olikin sitten kiva hurautella napinlävet kun se kerran onnistui niin helposti.


Tässä nyt siis sitten valmis jakku. Kuvasin tällä kertaa nuken päällä, täytyy pohtia josko tulevaisuudessa  saisi kuvattua ihan itseni päällä. Mutta tälläistä tällä kertaa, mitä tykäätte?




torstai 16. elokuuta 2012

Eka

Koko ikäni olen tehnyt käsitöitä laidasta laitaan. Olen jopa opiskellut siitä itselleni ammatin pukuompelijan muodossa. Käsitöistä ei vielä ole tullut minulle varsinaista työtä, vaan homma on pysynyt harrastuksena. Tällä hetkellä tulee tehtyä käsitöitä normaalia enemmän, koska aikaa on (työttömän arki on niin tylsää...), niin ajattelin pistää pystyyn blogin aiheesta. Tänne laitan kuvia tekemistä töistäni ja varmaan myös vähän kuvia valmistusvaiheista. Ehkä myös jonkinlaisia inspiraatiokuvia saattaa näkyä. Erityisesti pidän neulomisesta ja ompelusta, mutta teen kyllä kaikenlaista muutakin.

Vietin viime vuoden Englannissa (ne lankavalikoimat<3) au pairina ja pidin jo silloin blogia. Jos viime vuoden seikkailut (ja käsityöt) kiinnostaa, sivupalkista löytyy linkki. Käy kurkkaamassa ja jätä ihmeessä kommenttia!

No tästä se taas lähtee, katsotaan mistä projektista tulen laittamaan ekat kuvat...

- Iida